La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

dimecres, 25 de gener del 2017

Llocs d'interès: Forn de Calç

Aquest tipus de forn s’utilitzava per a l’extracció de calç de les pedres. El forn no estava contínuament treballant, ja que només es utilitzava quan els veïns tenien la necessitat. La seua principal utilitat era per a obrar i construir edificis, però també s’utilitzava per a pintar i emblanquinar les façanes de les cases en dates especials, com per exemple eren les festes patronals del poble.

Hi ha més de 60 forns de calç en aquest municipi. 

El forn era de domini públic, es a dir pertanyia a l’ajuntament, per tant cada volta que s’utilitzava estaven obligats a donar una part del calç extret a esta. 

Forn de calç

- Funcionament:

1r. S’extrau la pedra de baix terra, ja que si les pedres utilitzades havien estat exposades al Sol el calç obtingut era negre.

2n. Es construïa una espècie de caseta dins del forn, també denominada “olla”. ( Com la que hi ha al costat). Aquesta caseta es construïa a partir d’una línia de pedres (o “ferros”) com una doble paret al voltant de la paret del forn, i sobreeixia la part superior que acabava en punta. Per un dels laterals es deixava un forat obert, també denominat “boca”.

3r. S’omplia el forn amb diferents tipus de arbusts secs per a fer foc i es deixava cremant durant 3 dies i 4 nits sempre amb la supervisió de algun veí durant dia i nit. Quan el fum eixia blanc, volia dir que la calç estava preparada per a extraure. 

4t. Es deixaven gelar les pedres i després s’agafaven a casa on els veïns tenien “calciners”, que eren forats baix terra. Una vegada allí, es tapaven amb pedres i es deixaven gelar. Al cap de pocs dies ja estaven preparades per a usar-se encara que podien estar molts anys soterrades i seguien sent útils.

Forn de calç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada