La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

dimarts, 4 de febrer del 2014

Llocs d'interès: L'església de Sant Bertomeu

Es creu que l'antic temple l'any 1423 estava situat al carrer Abadia, constava d'un altar major dedicat a Sant Bartomeu i dos laterals dedicats a Santa Maria i Sant Gregori.
Actualment el temple està situat al costat del Palau Casalduch. La nova església va començar a construir-la en 1580 Pere Bagués i amb la mort d'aquest, va seguir el seu treball Llátzer de Renyaga encara que aquesta obra no va acabar fins a 1767. Aquest any el Capellà Pere Mas va donar la primera Missa en la nova i actual església.


Façana principal de l'església

És un temple barroc típic de la zona, compta amb dos accessos, el lateral és el més antic sobre la portada un arc de mig punt recolzat sobre pilastres amb capitells de tipus "alcarreños", que mostren estries verticals i petites fulles cenyides a la base per l'astràgal. Pilastres adossades de fust llis i ordre dòric, damunt pedestals flanquegen l'arc i damunt entaulament llis amb fris bombat.
La façana principal sense ornament i de perfil mixtilini, flanquejada por dos torres, una amb el tradicional campanar i l'altra amb el rellotge. La portada amb un escut al centre i emmarcada per pilastres dòriques i rematada a la part superior amb nínxol i frontó corb.
A l'interior trobem una àmplia nau principal i dos laterals amb capelles comunicades per amplis passos amb arcs de mig punt. Al centre de la nau podem veure un púlpit molt ornamentat típic del barroc.


Interior de l'església

A l'esquerra de la porta principal se situa la primera capella dedicada a Sant Ramon, en la qual trobem una porta balustrada de l'època treballada en fusta, en ella se situa també la Pila Baptismal.
La següent capella en honor a Sant Lluís Bertrán, trobem la seua imatge pintada per Vicente López al centre i als seus peus el Relicari de Sant Lluís Bertrán, a mà esquerra un llenç amb el retrat del Bisbe Felip Beltrán.

Retrat del Bisbe Felip Beltrán

Continuant per l'esquerra la capella consagrada a la Verge del Carme, amb la seua figura al centre, a la seua esquerra trobem un llenç de Sant Vicent Màrtir i a la seua dreta de Sant Vicent Ferrer.
Camí cap a l'interior descobrim la part superior d'un Tenebrari de fusta únic a la província de Castelló, sosté 15 ciris que significaven els apòstols i les maries que acompanyaven a Jesús fins a ser soterrat.

Tenebrari de fusta

L'última capella que ens trobem a aquest costat fa al·lusió a la Verge dels Dolors. En la part superior podem veure una imatge de la crucifixió, a l'esquerra el retaule del Ecce Homo i en la paret més propera a l'altar major la imatge de Sant Joan Baptista.
Arribem a l'altar major en honor a Sant Bartomeu, en decoració és el més ric i majestuós del temple, d'estil barroc també venera a Sant Francesc d'Asis i Sant Vicent Ferrer, just sota la imatge de Sant Bartomeu trobem una figura que representa a la Verge de la Serra. En aquest emplaçament, també podem apreciar la Creu Processional, treballada en plata pels obradors de Morella.

                   Altar Major                                                Creu Processional

Paral·lela a l'altar major se situa la Sagristia, presidint-la la figura de Crist Crucificat, a la qual els oficiants feien reverència abans i després de la missa.
Seguint a la dreta veiem la imatge del Sagrat Cor de Jesús, a qui està dedicada aquesta capella, també aquí se situa la figura de la Verge del Roser.
En la següent capella en representació de la Immaculada Concepció, se situa en la part superior el quadre de "Sant Joaquim, Santa Anna i la Verge amb donants" de la primera dècada del segle XVIII.
En direcció cap a la porta principal descobrim la capella en honor a Sant Miquel, en la part més alta s'observa l'escena de l'Anunciació. En aquesta zona també es troba la Capella portàtil de Sant Miquel, tallada en fusta policromada.

Capella portàtil de Sant Miquel

L'última capella fa al·lusió a Sant Antoni la seua figura està situada al centre, i a la seua esquerra trobem la figura de Sant Roc.

Per a veure més imatges feu clic aquí
Per a més informació podeu consultar la publicació "Una parròquia als segles XVII i XVIII".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada