La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

dimarts, 4 de febrer del 2014

Llocs d'interès: L'Ermita de Sant Miquel


Uns 4 km abans d'arribar a La Serra d'En Galceran per la carretera de Benlloch, veurem a la dreta una desviació senyalitzada que per un camí asfaltat ens conduirà a l'Ermita de Sant Miquel després d'un curt recorregut d'a penes 200m. El seu emplaçament és estratègic, en la vessant d'una muntanya i a la vora d'un barranc, des d'on podem disfrutar d'una extensa vista sobre la comarca. Junt l'ermita hi ha una font i un antic abeurador per als animals.

Ermita de Sant Miquel als anys 60

Encara que s'apunta la possibilitat de l'existència d'una ermita més antiga, se sap que les obres de l'actual van començar en 1697 i la construcció va durar diversos anys, ja que es va construir amb donatius i el treball de particulars. En 1732 encara no estava del tot acabada, encara que ja tenia culte. El seu origen pareix estar en una romeria a Sant Miquel que els veïns de la localitat realitzaven a La Serratella; a causa dels elevats costos que este pelegrinatge suposava, el bisbe va autoritzar la construcció d'este temple perquè allí es poguera continuar honrant el sant.

Actual Ermita

L'ermita és un temple senzill i rústic amb casa per a l'ermità adossada a la seua dreta, mentre que en el costat de l'esquerra queden a la vista els contraforts, els cantons i els marcs de la porta i les finestres de carreu. Tot el conjunt es cobreix amb teulada a doble vessant. La façana té frontó triangular amb espadanya en la testera, porta rectangular i diverses finestres enreixades. Sobre el dentell hi ha un relleu de pedra amb l'imatge de Sant Miquel derrotant el dimoni.

Imatge de Sant Miquel

L'interior, de 18m de longitud per 6m d'amplària, s'estretix encara més en el presbiteri. Posseïx la sagristia en la què es conserven nombrosos exvots. A pesar de la seua senzillesa arquitectònica està ricament decorada amb daurats, destacant nombrosos llenços, la majoria d'ells relatius a miracles del titular. La imatge del Sant Arcàngel que presidix l'altar és meritòria i original. Hi ha també una altra talla de la Mare de Déu del Rosari en el lateral esquerre.

Romeria

Esta ermita es visita en romeria en dos ocasions: el primer diumenge de maig, en la celebració de la Fira de la Santa Creu, i el diumenge més pròxim al 29 de setembre, festa de Sant Miquel.


Podeu veure més fotos 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada