La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

dilluns, 10 de febrer del 2014

Llocs d'interés: el Palau Casalduch


El Palau Casalduch i Muñoz, conegut popularment com “El Fort” o “Castell de la Serra en Galceran” és una mostra notable d'arquitectura gòtica civil valenciana que conserva la fatxada original i que en l'actualitat acull les dependències de l'Ajuntament, sent propietat de l'Excma. Diputació Provincial.


Façana principal


Sobre la porta d'accés podem observar l'escut heràldic dels Casalduch, barons de la Serra d'en Galceran, La Pobla, Benicàssim i Montornés des del segle XVI quan Nicolas Casalduch va vincular la baronia al seu cognom.


Detall de l'escut
Detall de la porta














En l'entrada ens trobem tres arcs gòtics amb dos teginats de fusta un dels quals és original del segle XVI.

Arcs gótics i teginats


La planta noble o superior ha estat rehabilitada per l'Ajuntament per a acollir la col·lecció museogràfica dedicada al Bisbe Felipe Bertran, Bisbe de Salamanca i Inquisidor General, durant el regnat de Carles III, així com a altres manifestacions artístiques i històriques de rellevància local.


Entre les peces que s'exhibeixen destaquen els entaulellats de la cuina de finals del segle XVIII i principis del XIX que ha sigut recentment adquirida per l'Ajuntament. En la planta baixa de l'Ajuntament ens trobem amb peces cedides com el "Abrazo a la naturaleza" de Tomas Roures i un llenç de Carmen Ibarra titulat "Jungla de subjetividad" de l'any 2004.


"Jungla de subjetividad"



Al pati del Palau trobem un espai que acull una col·lecció d'un centenar de creus tallades en pedra, representant aquest símbol a través de la història. Esta obra ha estat realitzada per l'artesà local Francisco Agut.


Arc gótic pati


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada