La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

dijous, 6 de març de 2014

Situació: La Comarca

El municipi de la Serra d'en Galceran està situat al sud de la comarca de l'Alt maestrat i a l'est de la Plana alta, per la qual cosa els geògrafs han variat la seua adscripció comarcal al llarg del temps.
 
La Plana Alta
Administrativament està inclòs en la Plana alta, però ja en el segle XVIII Cavanilles oferix des del punt de vista natural una delimitació d'àrees incloent la Serra en l'Alt maestrat. En 1933 Mateu i Llopis s'inspirà en Cavanilles adscrivint el nostre municipi també a l'Alt maestrat.
L'Arc de Cabanes segons Cavanilles
Vegem com altres autors han resolt aquest problema:
 
El professor López Gómez traça una comarcalització de la totalitat del territori valencià basat fonamentalment en la geografia física englobant el nostre terme en la comarca Baix Maestrat-Pla de l'Arc.
 
L'Escola d'Investigació Operativa de la Universitat de València va construir un mapa del desenvolupament de la regió, traçant unes comarques i subcomarques basades en la població, comunicacions, distàncies i servicis, enclavant a la Serra en la comarca Pla de l'Arc-Ribera de Torreblanca.
 
Carles Sarthou Carreres en el seu llibre Geografia general del Regne de València, pàgina 531 indica que la Serra pertany a la comarca de la Plana Alta.
 
Emerit Bono, J.Honrubia i E. Sanz Canal en un treball realitzat per a la Caixa d'Estalvis de València en 1978 anomenat "Divisió Comarcal del País Valencià" emmarca aquet municipi en la comarca de l'Alt Maestrat.
 
L'equip redactor de les Normes Subsidiàries de Planejament a l'any 1989 va adscriure també el nostre terme a la comarca de l'Alt Maestrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada