La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

divendres, 31 de gener del 2014

Col.lecció museogràfica Bisbe Beltran



La col·lecció museogràfica Bisbe Beltrán, està ubicada en el mateix Palau Casalduch en la Serra d'En Galceran. El museu es troba en la part alta de l'edifici i es distribueix en dos sales. Pujant per les escales ens trobem un quadre de Jordi Alayo Manubens, titulat “L’últim record d’una terra estimada” de l’any 1999.

Cuadre Jordi Alayo

A la primera sala a l'entrar a l'esquerra podem veure els instruments de l'antiga banda de música de la Serra, endinsant-nos en la sala trobem dos vitrines, una amb Indústria lítica del paleolític datada l'any 10.000 aC. trobada en "l'abric d'En Melià", i la següent amb el joc de l'alquerque del segle X descobert al Tossal de la Vila . Junt a estes vitrines trobem una maqueta amb la reproducció d'una de les cases que han sigut trobades en el Tossal de la Vila.

Instruments musials                                       Aixovar Funerari

En la paret de davant observem un tapís pintat a l'oli de Vicent Castell, en el que es representa: tancats en una orla de flors apareixen dos ninots de guinyol dins d'un teatret, la persona que explica l'acció i altres quatre persones assentades en primera fila amb dos xiquets; i altres quatre de peu en segona fila amb un jovenet; i un gos a l'esquerra inferior davall del teatret.

Tapís de Vicent Castell

Al costat trobem dos quadros de Melchor Zapata pintats a l'oli, el primer "Bailarina Gitana" de 1988 i el segon "Toro" de 1981, davall d'estos una obra de Ripollés titulada "2 de mayo"  Al fons d'esta sala tenim l'antic rellotge de l'església junt amb la seua maquinària, davant d'aquesta maquinària un aixovar funerari de l'edat de ferro (sVI aC) descobert en Els Castellars.

Utensilis del Tossal de la Vila i rellotge

Entrant en la segona sala, la col·lecció dedicada al Bisbe Beltrán, veiem junt a la porta escrits i llibres de la vida del bisbe, en la vitrina contigua trobem algunes peces de la seua vestimenta habitual formades per una sotana, uns saragüells i una casulla. En el centre de la sala observem el impressionant llit de fusta del Bisbe, vestit amb roba de llit antic.

Llit de fusta del Bisbe Beltrán

Al fons observem l'entaulellat de ceràmica extret de la cuina de la casa que va pertànyer al bisbe, els motius d'estos taulellets són dispars ja que es representen animals, vegetals, estris de cuina, oficis...

Entaulellat de ceràmica de la cuina del Bisbe Belrán

Per a més informació sobre els taulellets feu clic aquí.
Contactar: Ajuntament de La Serra d'en Galceran 964706601 o info@sierraengarceran.es  

dijous, 30 de gener del 2014

Senderisme: Camí de Santiago

Fita del Camí al arribar a la Serra
Senyalitzat fà uns anys per  Amigos de la ruta jacobea Ultreia de Castelló. La Serra es el final de la segona etapa: La Pobla Tornesa-La Serra d'en Galceran.
Us adjuntem la descripció del Camí al seu pas per la província de Castelló realitzada per Javier Vicente Queral, President de l'Associació (i publicat amb el seu permís): El Camino de Castellón a Santiago de Compostela.

Señalizado hace unos años por los Amigos de la ruta jacobea Ultreia de Castelló. Sierra Engarcerán es el final de la segunda etapa: La Pobla Tornesa-Sierra Engarcerán.
Os adjuntamos la descripción del Camino a su paso por la provincia de Castellón realizada por Javier Vicente Queral, Presidente de la Asociación (y publicado con su permiso): El Camino de Castellón a Santiago de Compostela.

Senderisme: SL-CV 94 Circular de la Mola



Aquesta ruta només té 5 quilòmetres de longitud. És una senda circular que, en un suau recorregut d'aproximadament una hora i mitja, ens permet gaudir a menuts i grans d'una gran varietat de paisatges i meravelles del terme municipal de la Serra d'en Galceran.

Esta ruta sólo tiene 5 kilómetros de longitud. Es una senda circular que, en un suave recorrido de aproximadamente una hora y media, nos permite disfrutar a niños y adultos de una gran variedad de paisajes y maravillas del término municipal de Sierra Engarcerán.

El recorregut comença en una fresca pinada repleta de murs de pedra i abancalaments construïts amb gran esforç humà. Al cap de 20 minutos el paisatge és totalment diferent: Grans roques de blanca calcària es mantenen com a enormes peces de dòmino al costat del camí i ara són les carrasques les que ocupen l'espai que ens envolta .

El recorrido empieza en un pinar fresco repleto de muros de piedra y abancalamientos construidos con gran esfuerzo humano. Tras 20 minutos el paisaje es totalmente diferente: Grandes rocas de blanca caliza se mantienen como enormes piezas de dominó junto al camino y ahora son las carrascas las que ocupan el espacio que nos rodea .

Perfil SL-CV 94
Un petit esforç més i arribem al cim , aquesta vegada estem acompanyats per la vegetació del savinar, les vistes són espectaculars: el cim de Saragossa es mostra majestuós al capdavant, i a la nostra dreta la Serra d'Irta, el Prat de Cabanes-Torreblanca, el Desert de les Palmes i la Serra d'Espadà, dibuixen la silueta de la costa. Tampoc resulten difícils de reconèixer, si aguditzem la vista, les Illes Columbretes a l'horitzó.

Un pequeño esfuerzo más y llegamos a la cumbre, esta vez estamos acompañados por la vegetación del sabinar, las vistas son espectaculares: la cumbre de Zaragoza se muestra majestuosa al frente, y a nuestra derecha la Sierra de Irta, el Prado de Cabanes-Torreblanca, el Desierto de las Palmas y la Sierra de Espadán, dibujan la silueta de la costa. Tampoco resultan difíciles de reconocer, si agudizamos la vista, las Islas Columbretes al horizonte.

Continuem el camí per a descobrir les restes d'un poblat ibèric  que, ara com ara, roman ocult entre pedres i vegetació .

Continuamos el camino para descubrir los restos de un poblado ibero que, por ahora, permanece oculto entre piedras y vegetación.


Ja de retorn per la font de l'Ombria (5), amb el seu continu brollar d'aigua i abans d'aconseguir el final de la ruta, que coincideix amb el punt d'inici, ens trobem, amb el majestuós roure valencià que va classificar el Botànic Cavanilles (Icones et descriptiones plantarum Volumen II por Antonio José Cavanilles. Enlace externo alojado en la Universidad de Valencia. Referencias al roble valenciano en las páginas 28 y 186 .

De regreso por la fuente de la Umbría (5), con su continuo brotar de agua y antes de conseguir el final de la ruta, que coincide con el punto de inicio, nos encontramos, con el majestuoso roble valenciano que clasificó el Botánico Cavanilles (Icones et descriptiones plantarum Volumen II por Antonio José Cavanilles. Enlace externo alojado en la Universidad de Valencia. Referencias al roble valenciano en las páginas 28 y 186).

La senyalització d'aquesta ruta ha sigut possible gràcies a la col·laboració de l'Associació Amics de la muntanya i el Ajuntament de la Serra d'En Galceran.

La señalización de esta ruta ha sido posible gracias a la colaboración de la Asociación Amigos de la Montaña y el Ayuntamiento de Sierra Engarcerán.

Senderisme: PR-CV 350 Circular Tossal de l'Om



Aquesta es una ruta suau, sense desnivells pronunciats, que ens permet apreciar diferents indrets de la Serra. Descobrirem part dels seus antics boscos de carrasques i grups de masos amb construccions que ens sorprendran.

Esta se una ruta suave, sin desniveles pronunciados, que nos permite apreciar diferentes lugares de Sierra Engarcerán. Descubriremos parte de sus antiguos bosques de carrascas y grupos de masías con construcciones que nos sorprenderán.

Eixirem per la carretera dels Rossildos i a 200 metres agarrarem a mà dreta una pista, que coincideix amb la ruta de la Sarratella. Hem de recordar el nom de la ruta que estem fent, per a no tenir cap dubte durant el trajecte. Seguim caminant fins arribar al Coll de l'Espina, allí convé girar la vista enrere i contemplar el paisatge, la localitat de la Serra d'en Galceran es presenta ratllant el cel. Després de gaudir de la vista, cal despertar l'olfacte desviant-nos cap a una estreta sendera on els romers aromatitzaran l'aire al nostre pas. Durant l'ascens podem contemplar a la nostra dreta poblacions com Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Domènec i en dies molt clars, les illes Columbretes. També en el camí podrem descobrir una antiga construcció de pedra seca.


Saldremos por la carretera de Rosildos y a 200 metros tomaremos a mano derecha una pista, que coincide con la ruta de la Sarratella. Tenemos que recordar el nombre de la ruta que estamos haciendo, para no tener ninguna duda durante el trayecto. Seguimos andando hasta llegar al Coll de l'Espina, allí conviene girar la vista atrás y contemplar el paisaje, la localidad de Sierra Engarcerán se presenta rozando el cielo. Después de disfrutar de la vista, hay que despertar el olfato desviándonos hacia un estrecho sendero donde las plantas de romero aromatizarán el aire a nuestro paso. Durante el ascenso podemos contemplar a nuestra derecha poblaciones como Vilanova d'Alcolea, la Torre de en Domènec y en días muy claros, las islas Columbretes. También en el camino podremos descubrir una antigua construcción de piedra seca.


Perfil PR CV 350
Continuem caminant per la vesant de la muntanya per arribar fins al Mas de Gargallo i al Barranc del mateix nom, on la ruta de la Serratella es separa i agafa un fort desnivell. La nostra ruta continua per una senda de carrasques i blanques pedres. Durant el recorregut podem observar, al fons a l'esquerra, el municipi de l'Alcora i una bonica perspectiva de la Rambla Carbonera. En pocs minuts, arribarem al Mas d'en Capó. Des d'ací el camí torna a obrir-se i fer-se ample, de manera que ens permet vore a la llunyania el Penyagolosa, el Mas de Paula i Benafigos.

Continuamos andando por la vertiente de la montaña para llegar hasta la Masía de Gargallo y al Barranco del mismo nombre, donde la ruta de la Sarratella se separa y coge un fuerte desnivel. Nuestra ruta continúa por una senda de carrascas y blancas piedras. Durante el recorrido podemos observar, al fondo a la izquierda, el municipio de Alcora y una bonita perspectiva de la Rambla Carbonera. En pocos minutos, llegaremos a la Masía de Capó. Desde aquí el camino vuelve a abrirse y hacerse ancho, de forma que nos permite ver en la lejanía el Peñagolosa, la Masía de Paula y Benafigos.


Portem ja pràcticament un hora i mitja de camí i arribem al coll de la Bandereta, des d'on observem la vall dels Rossildos, el Tossal d'Espaneguera i el Peiró de Sant Marc. Creuarem la Carretera que va de la Serra d'en Galceran als Rossildos i continuarem els senyals fins arribar a la font del Solès on podrem refrescar-nos abans de pujar al poble.

Llevamos ya prácticamente una hora y media de camino y llegamos al coll de la Bandereta, desde donde observamos el valle de Rosildos, el Tosal de Espaneguera y el Peirón de San Marcos. Cruzaremos la Carretera que va de Sierra Engarcerán a Rosildos y continuaremos las señales hasta llegar a la fuente del Solès donde podremos refrescarnos antes de subir al pueblo.

Ja des d'ací podrem observar el final del trajecte: la Serra d'en Galceran, i en aquest darrer esforç ens saluda l'antic molí fariner de la localitat.

Ya desde aquí podremos observar el final del trayecto: Sierra Engarcerán, y en este último esfuerzo nos saluda el antiguo molino harinero de la localidad.



Senderisme: PR-CV 348 Circular La Serra-Els Ivarsos


Aquest recorregut ens acostarà als masos i a les seues construccions. Els descobriments que farem ens transportaran en el temps i ens ajudaran a comprendre una altra manera d'estar en contacte amb la naturalesa.


Este recorrido nos acercará a las masías y a sus construcciones. Los descubrimientos que haremos nos transportarán en el tiempo y nos ayudarán a comprender otra manera de estar en contacto con la naturaleza.


Eixirem dels Ivarsos per la carretera que va cap el nucli de Rossildos. En arribar a la gravera creuarem la carretera per a iniciar la pujada cap a la Serra d'en Galceran.

Saldremos de Ibarsos por la carretera que va hacia el núcleo de Rosildos. Al llegar a la gravera cruzaremos la carretera para iniciar la subida hacia Sierra Engarcerán.

Durant el recorregut passarem al costat de diverses masies, on l'olor a llenya, els camps treballats, els gossos, els ramats...et fan pensar per un moment que has retrocedit en el temps.




Durante el recorrido pasaremos junto a varias masías, donde el olor a leña, los campos trabajados, los perros, los ganados...te hacen pensar por un momento que has retrocedido en el tiempo.


Una senyal ens desvia uns metres del camí i ens indica la presència d'un ginebre centenari (juniperus comunis) molt impressionant per als amants de la botànica. Tornem al camí, que poc a poc es torna més abrupte, i cada vegada els pendents tenen major desnivell.


Una señal nos desvía unos metros del camino y nos indica la presencia de un enebro centenario (juniperus comunis) muy impresionante para los amantes de la botánica. Volvemos al camino, que poco a poco se vuelve más abrupto, y cada vez las pendientes tienen mayor desnivel.
Perfil PR-CV 348

Hem passat pel Mas d'en Fabona i el Mas de la Marina i ara en arribar quasi al cim ens trobem amb el Mas d'Agut que reconeixerem per la font que es creuarà amb el nostre camí. Hem arribat al Coll de la Bandereta. Seguirem la senyalització que, durant aquest tram, coincideix amb la ruta circular de l'Om i que ens portaran fins al poble. Mentre gaudim dels seus antics carrers creuarem la Serra d'en Galceran amb direcció a Bell-lloc. Seguirem el camí asfaltat al costat del Poliesportiu municipal, on es troba el Rocòdrom instal·lat per l'Associació Amics de la Muntanya i ens dirigirem cap al Mas de Miralles.

Hemos pasado por la Masía de Fabona y la Masía de Marina, y ahora al llegar casi a la cumbre nos encontramos con la Masía de Agut que reconoceremos por la fuente que se cruzará con nuestro camino. Hemos llegado al Coll de la Bandereta. Seguiremos la señalización que, durante este tramo, coincide con la ruta circular del Olmo y que nos traerá hasta el pueblo. Mientras disfrutamos de sus antiguas calles cruzaremos Sierra Engarcerán con dirección a Benlloch. Seguiremos el camino asfaltado junto al Polideportivo municipal, donde se encuentra el Rocódromo instalado por la Asociación Amigos de la Montaña y nos dirigiremos hacia la Masía de Miralles.

Després de vint minuts de descens arribarem al Toll, grup de masos on es troben antigues construccions de pedra, en molt bon estat de conservació. Podrem veure un pou acompanyat del seu abeurador per al bestiar, una sénia d'unes dimensions espectaculars i perfectament construïda i un antic molí de farina que lluita amb la vegetació per a mantenir-se a la vista. Si disposem de temps val la pena abandonar per un moment el camí i detenir-se davant aquests reductes de la nostra història.

Después de veinte minutos de descenso llegaremos al Charco, grupo de masías donde se encuentran antiguas construcciones de piedra, en muy buen estado de conservación. Podremos ver un pozo acompañado de su bebedero para el ganado, una noria de regadío de unas dimensiones espectaculares y perfectamente construida y un antiguo molino de harina que lucha con la vegetación para mantenerse a la vista. Si disponemos de tiempo, merece la pena abandonar por un momento el camino y detenerse ante estos reductos de nuestra historia.
Tornem a la pista i continuem caminant fins al Mas de Miralles. Just en aquest punt hi ha un encreuament. Deixarem la pista de l'esquerra i seguirem les indicacions pel camí de la dreta que ens portarà fins al Mas d'en Coll.

Volvemos a la pista y continuamos andando hasta la Masía de Miralles. Justo en este punto hay un cruce. Dejaremos la pista de la izquierda y seguiremos las indicaciones por el camino de la derecha que nos traerá hasta el Mas d'en Coll.


Una vegada allí la vista és impressionant . En la vall a la nostra esquerra albirem pobles com Vilafamés,Cabanes, Benlloch, Vilanova d'Alcolea, el Desert dels Palmes, el pic de Subarra i, a l'esquerra, Les Useres, Costur i l'Alcora.

Una vez allí la vista es impresionante. En el valle a nuestra izquierda divisamos pueblos como Vilafamés,Cabanes, Benlloch, Vilanova d'Alcolea, el Desierto de las Palmas, el pico de Subarra y, a la izquierda, Useras, Costur y Alcora.

Creuarem el Mas d'en Coll per a continuar el descens. Un estret empedrat,que es troba acompanyat d'un pou natural i una sénia, recorda com eren els antics camins de la zona. Ens tornem a sorprendre per les meravelloses vistes, en aquesta ocasió, a la nostra dreta, Penyagolosa, Benafigos i Vistabella, als nostres peus els*Ivarsos i la Rambla Carbonera fins a on s'uneix amb el Riu Monlleó i davant nosaltres Les Useres i Costur.

Cruzaremos el Mas d'en Coll para continuar el descenso. Un estrecho empedrado,que se encuentra acompañado de un pozo natural y una noria de regadío, recuerda como eran los antiguos caminos de la zona. Nos volvemos a sorprender por las maravillosas vistas, en esta ocasión, a nuestra derecha, Peñagolosa, Benafigos y Vistabella, a nuestros pies Ibarsos y la Rambla Carbonera hasta donde se une con el Rio Monlleó y ante nosotros Useras y Costur.

A continuació descendirem per un camí abrupte, entre pins i pel mig del Barranc de la Cova, per a arribar finalment a els Ivarsos on gaudirem d'un merescut descans.

A continuación descenderemos por un camino abrupto, entre pinos y por el medio del Barranco de la Cueva, para llegar finalmente a Ibarsos donde disfrutaremos de un merecido descanso.

Mapa del terme municipal

 
 
Dissenyat per El Tossal, l'ajuntament publicà aquesta guía que us pot ajudar a descobrir molts recorreguts pel nostre extens terme municipal. Per a més información cosulteu la página de senderisme.


Senderisme: PR-CV-349. Circular La Serra-La Sarratella


Aquest itinerari ens conduirà a un dels llocs més alts de la Serra d'en Galceran, on, a més de gaudir d'unes vistes immillorables, ens acostarà al cor del bosc: Teixos, orons, roures i alzines, deixen amb la boca oberta als excursionistes que passen per ací. Gaudiu del silenci, obriu els ulls i aguditzeu l'oïda, aquest lloc aquesta ple de vida.

Este itinerario nos conducirá a uno de los lugares más altos de Sierra Engarcerán, donde, además de gozar de unas vistas inmejorables, nos acercará al corazón del bosque: Tejos, Orón, robles y encinas, dejan con la boca abierta a los excursionistas que pasan por aquí. Gozad del silencio, abrid los ojos y agudizar el oído, este lugar esta lleno de vida.

Comencem a caminar per la carretera de la Serra d'en Galceran a Rossildos i agafem el primer camí que trobem a mà dreta, just en la bascula de la cooperativa. L'eixida de la mateixa coincideix amb la ruta de l'Om.

Empezamos a caminar por la carretera de Sierra de Engarcerán a Rosildos y cogemos el primer camino que encontramos a mano derecha, justo en la bascula de la cooperativa. La salida de la misma coincide con la ruta del Olmo.

Quan portem recorregut aproximadament 1 quilòmetre trobem una bifurcació. Es tracta de l'inici de la circular. La nostra recomanació és que continueu cap a l'esquerra per a fer el desnivell en aquests primers moments i deixar la part més suau per a la volta.



Cuando llevamos recorrido aproximadamente 1 kilómetro encontramos una bifurcación. Se trata del inicio de la circular. Nuestra recomendación es que continuéis hacia la izquierda para hacer el desnivel en estos primeros momentos y dejar la parte más suave para la vuelta.

En uns primers moments es tracta d'una pista, després, els senyals ens condueixen a una estreta sendera fins a arribar al Mes de Gargallo. Una vegada allí, la ruta de l'Om i aquesta que estem fent se separen.



En unos primeros momentos se trata de una pista, después, las señales nos conducen a una estrecha senda hasta llegar al Mas de Gargallo. Una vez allí, la ruta del Olmo y esta que estamos haciendo se separan.


Perfil PR-CV-349
El nostre camí transcorre per una curta, però pronunciada senda que ascendeix pel jaç del barranc. En la part més alta, un senyal ens incita a visitar el punt més alt de La Serra d'en Galceran, el Tossal de Saragossa, per on passa el meridià de Greenwich. Si  teniu prou forces i de temps, val la pena pujar i enamorar-se de tan meravelloses vistes. L'ascens no ens portarà més de cinc minuts.

Nuestro camino transcurre por una corta, pero pronunciada senda que asciende por el lecho del barranco. En la parte más alta, una señal nos incita a visitar el punto más alto de Sierra Engarcerán, el Tosal de Zaragoza, por donde pasa el meridiano de Greenwich. Si tenéis suficientes fuerzas y tiempo, merece la pena subir y enamorarse de tan maravillosas vistas. El ascenso no nos llevará más de cinco minutos.

Després tornarem a seguir les marques que ara ens guiaran per una senda estreta que planeja durant un bon tros i que ens permet veure un altre vessant de la serra. A la nostra esquerra veiem l'ermita de Sant Cristòfol de Benassal i poblacions com Culla, Vistavella i Xodos.

Después volveremos a seguir las marcas que ahora nos guiarán por una senda estrecha que planea durante un buen trozo y que nos permite ver otro vertiente de la sierra. A nuestra izquierda vemos la ermita de San Cristóbal de Benasal y poblaciones como Culla, Vistabella y Xodos.
Cartografia (Clic para una imagen con más definición)
Continuem caminant fins a trobar la Bassa del Bosc, una superfície repleta d'aigua en una esplanada a molts metres d'altura. La vista des d'ací és impressionant: Tant a dreta com a esquerra, masos, pobles i muntanyes, que fan que aquest punt siga un gran mirador. Entre altres llocs podem veure: el paratge de Sant Pau d'Albocàsser, la Rambla Carbonera, Vilar de Canes, Masies com la del Pati i la de Brusca, del terme d'Albocàsser i muntanyes com el Montegordo, famós per les batalles lliurades durant la guerra civil, la Roca Roja, la Roca Beltrana, la Nevera de Catí o el Coll d'Ares.

Continuamos caminando hasta encontrar la Balsa del Bosque, una superficie repleta de agua en una explanada a muchos metros de altura. La vista desde aquí es impresionante: Tanto a derecha como a izquierda, masías, pueblos y montañas, que hacen que este punto sea un gran mirador. Entre otros lugares podemos ver: el paraje de Sant Pau de Albocàsser, la Rambla Carbonera, Vilar de Canes, Masías como la del Patio y la de Brusca, del término de Albocàsser y montañas como el Montegordo, famoso por las batallas entregadas durante la guerra civil, la Roca Roja, la Roca Beltrana, la Nevera de Catí o el Cuello de Ares.

Tornem a realitzar una nova ascensió pel camí que hem seguit des de la Bassa i a l'esquerra podem veure les Deveses, una zona molt abrupta poblada de masies. Quan arribem a dalt veiem als nostres peus la Serratella, punt de referència del nostre recorregut. És necessari seguir els senyals per a tornar a La Serra d'en Galceran per un lloc diferent. Eixirem per la Carretera de la Torre en Domenec i, a escassos 800 metres, agafarem un camí pavimentat de formigó a la nostra dreta cap al Mas de Modesot.

Volvemos a realizar una nueva ascensión por el camino que hemos seguido desde la Balsa y a la izquierda podemos ver las Dehesas, una zona muy abrupta poblada de masías. Cuando llegamos arriba vemos a nuestros pies la Serratella, punto de referencia de nuestro recorrido. Es necesario seguir las señales para volver a Sierra Engarcerán por un lugar diferente. Saldremos por la Carretera de la Torre en Domenec y, a escasos 800 metros, cogeremos un camino pavimentado de hormigón a nuestra derecha hacia la Masía de Modesot.

Continuem per un camí de terra que transcorre més suaument cap a la nostra destinació. En aquest camí de tornada hem d'alçar la vista en més d'una ocasió per a reconèixer els gegants de pedra que hores abans ens han acostat al cel.

Continuamos por un camino de tierra que transcurre más suavemente hacia nuestro destino. En este camino de vuelta hemos de levantar la vista en más de una ocasión para reconocer a los gigantes de piedra que horas antes nos han acercado al cielo. 

 La senyalització d'aquesta ruta ha sigut possible gràcies a la col·laboració de l'Associació Amics de la Muntanya i l'Ajuntament de la Serra d'en Galceran.

La señalización de esta ruta ha sido posible gracias a la colaboración de la Asociación Amigos de la Montaña y del Ayuntamiento de Sierra Engarcerán.